Tips når du ber kandidaten om å oppgi sine referanser gjennom digital referansesjekk

Emelie Dahl

Valg av riktige referanser er en viktig puslespillbit for å styrke validiteten i referansesjekken. David Näsström, forretningsutvikler hos Refapp, deler et par tips som du kan ha i tankene når du ber kandidaten oppgi referanser.

 

Gjennom min tid som rekrutteringskonsulent sjekket jeg ofte referanser og det ble tydelig at det finnes noen steg her som er spesielt viktige for å innhente mest mulig verdi fra referansesjekken:

 

Referanser som representerer ulike organisatoriske perspektiver

Først og fremst, sørg for at du innhenter referanser som representerer ulike organisatoriske perspektiver og nivåer. Ledere, kollegaer og underordnede kan til gi et samlet og mer omfattende bilde av kandidaten. Om kandidaten selv gir forslag til referanser som har vært kollegaer, gå for disse, men be i tillegg om en referanse til som har hatt en annen yrkesmessig relasjon til kandidaten.

Påvirke valget av referanser

...Prøv å påvirke valget av referanser. Jeg opplever at mange rekrutterere godtar forslagene kandidaten kommer med direkte. Vi rekrutterere bør ikke sjekke referanser bak ryggen til kandidatene, ved å kontakte referanser de selv ikke har spesifisert. Men vi kan forsøke å påvirke valget. Hvis du for eksempel opplever at dere under et intervju snakker om et prosjekt som var litt rotete, be om at en prosjektdeltaker eller prosjektleder oppgis som referanse for å tilføre en ekstra dimensjon. Når valget av referanser kan påvirkes, løses problemet vi som sjekker referanser har med at referansene er valgt av kandidaten for å utgjøre en positiv referanse.

 
digital referansesjekk

Be om mange referanser

Be om mange referanser, jo flere desto bedre mener forskningen. Med digital referansesjekk har vi ikke de samme utfordringene med tidsbruk som ved tradisjonell referansesjekk. Jeg opplever at bransjestandarden er å sjekke 2 referanser per kandidat og det blir alt for tidkrevende å sjekke flere enn dette med tradisjonell metode. Samtidig øker troverdigheten i takt med antallet referansesjekker - og det er jo klassisk statistikk. Jo flere målepunkter desto mer pålitelig blir dataen! Det blir lettere å se mønstre i svarene du får gjennom referansesjekken og konklusjonene du treffer vil være godt underbygde.

Velg ferske referanser

Ha i tankene at referansene bør ha jobbet med kandidaten i løpet av de 5 siste årene. Har det gått lengre tid vil validiteten på referansesjekken synke siden svarene ikke nødvendigvis gjenspeiler kandidatens nåværende arbeidsprestasjon og egenskaper.

Be kandidaten informere referansene

Understrek for kandidaten hvor viktig det er at han eller hun informerer referansene om at vil bli foretatt en referansesjekk og hvem som kommer til å ta kontakt. Dette øker svarfrekvensen ved digital referansesjekk. Det er bare å gå i seg selv, ville jeg ha svart på en mail eller en sms hvis jeg ikke var forberedt på avsenderen?

Referanser via telefon? Viktig å booke tid for referansesamtalen

Hvis du velger å sjekke referanser via telefon er det spesielt viktig å booke tid for referansesamtalen slik at referansen skal ha tid til å tenke gjennom svarene før han eller hun blir oppringt. Med digital referansesjekk gjennom Refapp hjelper vi deg å booke samtalen via vår kaldenderbookingsfunksjon. Da slipper du å jage etter referansene eller tvinges til å gjennomføre referansesamtalen når verken du eller referansen er forberedt på dette.

Håper disse punktene kan hjelpe deg i arbeidet med å optimalisere din referansesjekk. Hvis du vil vite mer om digital referansesjekk og Refapp, ta kontakt med oss eller book tid for en demo.